25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere. Grans manifestacions, declaracions polítiques i bombardeig mediàtic. El discurs dominant parla de la xacra de la violència de gènere i les seves víctimes: xifres de maltractades i d’assassinades. Enumeracions d’una violència inquantificable.
Terrorisme patriarcal sona massa fort. A alguns els fa al·lèrgia enfrontar el feminicidi amb radicalitat, donat que implicaria analitzar l’estructura social que ens regula i ordena. Demana fer una crítica cap a allò que es denuncia però també cap a allò que cada dia reproduïm amb les nostres conductes. Cap a aquests “homes dolents que assassinen”, però també cap a tot el procés de socialització que ha construït aquests homes.
Encara hi ha resistència a polititzar les nostres relacions quotidianes i afectives, i els rols que tenim dins d’elles. Aquí fem una excepció, tot i que altres relacions socials (educació, economia, sanitat, treball…) les analitzem políticament i amb ulleres revolucionàries. Polititzar és obrir la veda a l’anàlisi i el qüestionament, i encara tenim privilegis a perdre. Condemnem al violador de forma unànime, però seguim trobant-nos còmodes amb el fet que la nostra dona o mare ens prepari el dinar; o potser encara una persona trans ens genera desconcert pel nostre costum de classificar els cossos en els paràmetres de gènere binaris (home/dona). Són capil·lars que segueixen privilegiant l’home blanc, heterosexual i de classe mitjana per sobre de la resta de persones. Per tant, encara que els assassins de dones siguin quelcom central a combatre, s’ha de lluitar cada dia per tal de construir relacions d’igualtat entre tots els gèneres.
La Trama Feminista de Sants és un col lectiu que aposta per l’autoorganització i el feminisme autònom, fent treball de barri però amb diverses aliances -tant amb altres col lectius del barri com amb altres col lectius feministes de la ciutat- que fa un treball intern i extern de lluita, començant per l’autoformació amb seminaris i tallers temàtics, passant per l’organització d’activitats que enforteixin el teixit social i feminista, fins a l’elaboració i difusió d’eines que puguin fer més igualitaris els nostres espais de militància i oci alternatiu.
Tenim la ferma creença que la transformació feminista de la realitat no ha de relegar-se a les dones, bolleres i trans, donant així per feta la feina; tampoc ha de recaure en els col lectius feministes la responsabilitat de gestionar les agressions un cop han passat.
Generar espais segurs i lliures de violències sexistes es cosa de totes. Per això, aquesta mateixa setmana engeguem un procés de formació amb diferents col·lectius del barri de Sants, on compartirem el nostre propi camí intern de reflexió i aprenentatge dut a terme durant tot l’any passat, i del qual el resultat material va ser un “Eines per afrontar les agressions masclistes als nostres espais del barri”.
Juntes aprenem a fer front a les violències patriarcals, compartint eines, donant-nos suport mutu, creant xarxes de solidaritat feminista i combatent allò establert que ens violenta, encara que estigui protegit amb la normalitat. Ens anem fent fortes, i tenim la ferma convicció que el masclisme es combat en cada paraula, cada actitud i cada acció quotidiana que desbarata el domini de qui ostenta el privilegi a costa d’oprimir les altres.
Seguirem assenyalant el masclisme cada cop. Ni el 25N ni cap dia de l’any deixarem una agressió sense resposta. Treballem dia rere dia pel feminisme autoorganitzat, autònom i combatiu a Sants i arreu.
Salut i lluita feminista!
La Trama Feminista